''Veerkrachtige mensen weten hoe ze met tegenslagen kunnen omgaan''
– Brene Brown

— Hoe verkracht veerkracht werd

Het heeft best een tijd geduurd voordat ik deze vergelijking maakte. Het woord verkracht en veerkracht verschilt slechts één letter. Je haalt één letter weg en het woord krijgt een totaal andere impact. Een totaal andere lading. En ergens ligt het toch zo dicht bij elkaar. Hoe kan het dat deze woorden samen zoveel voor mij betekenen?

Jij bent veerkrachtig

Iemand die zijn of haar leven weer weet op te pakken nadat ze is verkracht is veerkrachtig. Het is in ieder geval een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Niet in de combinatie van verkracht en veerkracht, maar dat mensen het zomaar zeggen. ‘Lindsay de veerkracht die jij hebt. Daar sta ik van te kijken.’ Misschien dat het komt doordat ik er zo open over praat. Dat mensen er verbaasd over zijn dat ik het deel.

Natuurlijk weet ik dat het niet heel gebruikelijk is. Dat er een taboe heerst op het onderwerp verkrachting. Ook als je het niet hebt meegemaakt zal men er niet snel over beginnen. Verkrachting gebeurt ver weg. Dat is wat mensen hopen. Dat het jammer genoeg ook heel dichtbij kan gebeuren, dat het letterlijk bij de buren kan gebeuren. Dat is niet iets wat wij willen horen of willen weten.

Door mijn verhaal te delen laat ik wel zien dat het dichtbij kan gebeuren. Hoe dichtbij het kan gebeuren en hoeveel impact het heeft. Het heeft effect om er op deze manier mee om te gaan. Inmiddels ken ik veel meer vrouwen, maar ook mannen die hier te maken mee hebben gehad. Die een berichtje sturen met de vraag of zij ook hun verhaal mogen vertellen. Ik bied dan altijd een luisterend oor. Dit kan een van de manieren zijn om van verkracht naar veerkracht te gaan. 

Ben ik wel veerkrachtig?

Brené Brown schrijft in het boek ‘De moed van imperfectie’ over veerkrachtige mensen. Zo zouden zij vindingrijk zijn en sterk in het oplossen van problemen. Zijn het mensen die bereid zijn om hulp te zoeken. Zijn deze mensen ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen wat helpt om met tegenslagen om te gaan. Mensen met een diepgewortelde overtuiging. Ergens maakte mij dat toch twijfelen. Ben ik hierin te herkennen. Het maakte dan nog niet eens zozeer uit dan anderen dit van mij zeiden. Het ging erom wat ik er zelf van vond. Vind ik zelf dat ik in het hokje van veerkrachtige mensen pas?

Er is namelijk een punt geweest dat ik geen hulp meer wilde zoeken. Er is een punt geweest waar ik geen vertrouwen had dat ik hierboven op zou komen. Dus hoezo heb ik veerkracht? Dat is het eerste wat in mij opkwam na het lezen van deze tekst. Tot ik hier dieper over na ging denken. Misschien heb ik toch wel veerkracht. Ik verzamelde namelijk mensen om mij heen die wel bleven zoeken naar hulp. Er zijn mensen geweest die zijn blijven knokken. Door maanden mijn verhaal met hen te delen had ik al om hulp gevraagd. En zij hebben altijd geholpen waar ze konden. Dat doen ze op dag van vandaag nog steeds als het nodig is.

Vindingrijk

We kunnen het daar nog steeds over hebben. Hoe bijzonder het is dat ik een fysiotherapeut, een personal trainer en een vriendin zo dichtbij liet komen. Zo dichtbij dat zij in mijn wilsverklaring stonden. Als het echt nodig was waren zij bevoegd om aan de bel te trekken. Dit was ook bij de huisarts bekend. 

Hoe slecht het ook met mij in die periode ging. Ik bleef ergens kijken naar oplossingen. Zocht wegen die niet voor de hand lagen, maar die wel mogelijkheden waren. En ik had natuurlijk het geluk dat ik onvoorwaardelijk op deze drie mensen kon bouwen. Maar ik ontdekte in de tussentijd ook dat veerkracht niet altijd iets met hulp zoeken te maken heeft.

Waar het echt om draait

Veerkracht gaat namelijk niet over het hulp zoeken bij hulpverleners. Veerkracht heeft ook niks te maken met altijd zelf vertrouwen blijven houden. Of dit nu om vertrouwen in jezelf gaat of in dat alles goed komt. Er waren tal van momenten dat mijn zelfvertrouwen er niet meer was. Het gebeurt nog steeds dat er moment zijn dat ik twijfel aan mezelf en dat ik onzeker ben. Dan kan je nog steeds een veerkrachtig persoon zijn.

Veerkracht heeft alles te maken met dat wanneer je niet op jezelf kan vertrouwen je mensen om je heen verzameld die dat wel doen. Of het nu familie, vrienden, collega’s, je fysiotherapeut of je personal trainer zijn. Het gaat er om dat je de dingen samen mag doen. Dat je het niet alleen hoeft te doen. Jouw omgeving kan je helpen om jouw veerkracht te vinden en vast te houden. Dit zijn de mensen die mij hebben geholpen om verkracht naar veerkracht te veranderen.