On the road: Lola

Fotograaf: Annebel Eppig

In de reeks On the road ga ik met verschillende mensen in gesprek over hun planning en structuur. Hebben ze die een beetje? Waar lopen ze tegen aan? Wat is hun grootste valkuil? Maar ook geven ze jou een tip over dit onderwerp.

Dansen en administratie, hoe zit dat?

Deze keer ga ik in gesprek met Lola van Boxel, twintiger en ondernemer. Naast professioneel danseres en dansdocente is Lola sinds mei 2019 de eigenaresse van Administration with Lola. Hiermee helpt ze andere ondernemers bij het inrichten en inzicht krijgen in hun adminstratie.

Als ik aan haar vraag hoe dit verhaal nu precies in elkaar steekt moet ze lachen. De vraag wordt haar namelijk wel vaker gesteld. Hoewel voor Lola de stap heel logisch was. Zo verteld Lola dat ze tijdens haar dansopleiding wel vakken als ondernemerschap kreeg en ze dit soort vakken juist heel interessant vond. Veel dansers gaan tijdens of na hun dansopleiding aan de slag als zzp’er of freelancer. Hier komt dus ook het doen van je administratie bij. Voor haar was dit geen probleem. Lola vindt het doen van administratie en het bezig zijn met cijfers namelijk heel erg leuk. Echter haar vakgenoten keken hier toch wel anders tegenaan. Wat begon als hen helpen en zichzelf ook meer verdiepen in de wereld van administratie groeide uit naar uiteindelijk een tweede onderneming. Lola helpt ambitieuze ondernemers en daarvoor hoef je niet per se danser(es) te zijn.

In beweging blijven

Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het dagelijks leven merkt ook Lola. Op dit moment kan ze geen danslessen geven, maar als uitvoerend danseres zijn ook alle klussen daarvan afgezegd. ‘Dat is natuurlijk wel kak.’ Hierin blijkt alleen wel dat het voor Lola een groot voordeel heeft dat ze twee ondernemingen heeft en verschillende branches. Ze krijgt namelijk veel meer aanvragen binnen van mensen die hulp kunnen gebruiken bij het doen van hun administratie. ‘Mensen gaan kijken hoe ze dingen anders in kunnen richten.’ Zo gaf Lola ook samen met Shelly van Hashtag lifegoals een online masterclass over hoe systemen kunnen werken voor het genereren van meer omzet. Hier is nu ineens tijd voor. Je merkt dat ondernemers meer de tijd nemen om dingen anders in te richten, maar voor Lola is er ook meer ruimte om plannen die ze al had verder te gaan uitwerken. ‘Ik heb genoeg werk in en aan mijn eigen bedrijf, maar ook mijn eigen ontwikkeling blijf ik belangrijk vinden.

Hoe zou jij werkweek er nu dan uit?

Lola verteld dat ze haar vrijdag sowieso gebruikt voor haar eigen ontwikkeling. Dit kunnen boeken lezen zijn of het luisteren van Podcast. In haar eigen werkomgeving thuis heeft ze een Whiteboardvel hangen, ‘dat is echt een aanrader, het is een statisch vel, waardoor je het zonder lijm op je muur kan plakken’, waar ze haar taken maar ook bepaalde ideeën op kan uitwerken. Haar andere dagen in de week vult ze per dag in twee stukken. In de ochtend is ze vaak voor klanten of opdrachtgevers aan het werken in de middag kijkt ze naar andere werkzaamheden, zoals het doen van haar eigen administratie. Dat moet natuurlijk ook blijven gebeuren.

De valkuil van ‘te’

Ook hebben we het gehad over valkuilen. Lola geeft aan dat haar valkuil is om te veel te plannen op een bepaalde dag of in een bepaalde periode. ‘Uit enthousiasme plan ik dan van alles in, maar op de dag zelf kom ik er dan achter dat dit mij die dag helemaal niet gaat lukken om het allemaal af te krijgen.’ Ook merkt Lola dat ze door de coronacrisis de eerste weken heel veel is gaan werken. Juist doordat er nu zoveel ruimte was, is er ook ruimte om nieuwe ideeën uit te gaan werken. ‘Ik heb zelfs die uren van die week nog niet ingevoerd, omdat ik bang ben voor het aantal uur wat ik daadwerkelijk gewerkt heb.’

Naast dat Lola digitale systemen gebruikt als Google agenda en Moneybird gebruikt Lola ook papieren systemen. Soms werkt dat gewoon veel fijner.

Lola’s tip voor jou

Uiteraard heeft Lola ook nog een tip voor andere ondernemers. ‘Juist nu er tijd is ga kijken naar hoe jij je onderneming hebt ingericht. Juist nu is er de tijd om bijvoorbeeld goed naar je administratie te kijken.’ En mocht je nou een vraag hebben. Ik weet dat je Lola altijd mag benaderen om die vraag aan haar te stellen.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Lola? In elke even week is er een Instagram live waar iemand zijn of haar verhaal verteld over planningen, structuur en overzicht. Deze kun je later ook teruglezen op de blog van Get it together. Wil jij zelf je verhalen vertellen. Laat je gegevens dan achter door dit contactformulier in te vullen.

*In dit artikel is gebruikt gemaakt van affiliatiemarketing. De betekent dat wanneer je een van de links gebruikt en een aankoop dit ik een klein percentage van de opbrengst krijg.