On the road: Sabine

In de reeks On the road ga ik met verschillende mensen in gesprek over hun planning, structuur en wijze van communicatie. Hebben ze die een beetje? Waar lopen ze tegen aan? Wat is hun grootste valkuil? Maar ook geven ze jou een tip over dit onderwerp. ‘Mijn goudvissengedrag helpt niet altijd.’

Ondernemerschap: het is nu of nooit

Vandaag spreek ik Sabine van Oink Oink producties. Ze helpt als grafisch vormgeefster ondernemers, zowel (startende) zzp’ers als mkb’ers, met de vormgeving van verschillende elementen. De afgelopen weken heeft Sabine dit alleen niet kunnen doen. Door een longontsteking, met een vermoeden van corona, moest Sabine rustig aan doen en inmiddels is ze haar werk aan het opbouwen. Ze merkt vooral dat dit nog wel wennen is. ‘Normaliter ben ik echt een avondmens, maar nu ben ik dat niet.’

Sabine heeft al meer dan 20 jaar ervaring in grafisch vormgever, maar is nog niet zo heel lang ondernemer. Als ik vraag hoe dit komt verteld zij dat ze dat altijd wel wilde, maar dat ze de financiële onzekerheid wel echt een ding vond. Dat heeft haar lang tegengehouden om haar eigen onderneming te starten. Doordat haar re-intergratie moeizaam verliep bij haar laatste werkgever hakte ze de knoop uiteindelijk echt door. ‘Ik dacht het is nu of nooit. En voordat ik echt mijn onderneming had gestart had ik de eerste opdracht al binnen. Daarna ben ik eerst op vakantie gegaan. Ik doe het wat dat aan gaat altijd anders.’ En die werkwijze van Sabine kan ik ook wel beamen. Zij heeft immers ook de huisstijl ontworpen voor Get it together. Juist doordat ze niet de standaard manier van werken heeft, bereikt ze bijzondere dingen.

Goudvissen zonder focus

Ik denk dat veel ondernemers de financiële uitdaging kennen, zeker als ze starten en zeker in tijden als het corona-virus waarin er toch van alles ook onzeker lijkt en voelt. Als ik aan Sabine vraag welke uitdagingen ze nog meer tegenkomt, zegt ze hierover dat haar grootste uitdaging haar goudvissengedrag is. ‘Ik vind alles leuk en ik ben makkelijk af te leiden. Door alles. En ik heb nog weleens de neiging om te denken, oh dat is leuk en dat ik er aan begin. Vervolgens kom ik halverwege achter iets anders leuks en hierdoor heb ik soms veel projecten tegelijkertijd. Dit kom ik soms ook wel tegen in het werk wat ik voor klanten moet doen. Appjes die binnen komen en e-mail kunnen ook zorgen voor goudvissengedrag.’ Voor Sabine komt er daarnaast ook nog een stuk kijken bij focus, structuur, planning en communicatie. Laat ik daar nu dan weer alles van weten.

Inmiddels heeft ze haar privé en zakelijke mail volledig gescheiden. Hierdoor is er ook minder afleiding. Het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar heeft hierin ook geholpen. Ook heeft ze met klanten afgesproken dat correcties alleen via de mail gestuurd kunnen worden. ‘Op deze manier kan ik alles ook gemakkelijk terugvinden.’ Voor Sabine zat hierin nog een extra voordeel. Toen zij zelf tijdelijk uit de running lag had ze de mogelijkheid om werk uit handen te geven. ‘Per mail hebben we toen ook gecommuniceerd, dat bij dringende vragen ze contact op konden nemen met Lindsay. Dit haalde bij mij druk weg en voor mijn klanten was er nog steeds de mogelijkheid om contact te leggen.’

Communiceren kun je leren

Dat was niet altijd even gemakkelijk. Sabine vertelt dat zeker in het begin klanten hier aan moesten wennen. ‘Ineens werd het een stukje zakelijker.’ Het is natuurlijk ook zo, wanneer je dingen anders gaat doen mensen hieraan moeten wennen. Maar dit doe je eigenlijk altijd vanuit de gedachtegang dat er een win-win situatie ontstaat. Zolang je die voor ogen hebt, is het eigenlijk altijd goed.

‘Ik heb daarin ook moeten leren. Juist als het niet goed gaat vind ik het lastig om met klanten te communiceren. Uit angst dat er misschien een negatieve reactie komt.’ Sabine moet tussendoor lachen als ze zich bedenkt dat haar klanten dit ook kunnen zien of lezen. ‘Ik kan door die angst struisvogelgedrag gaan vertonen. Af en toe lijkt het hier wel een dierentuin.’ Juist door op dat soort momenten iemand te laten meekijken in communicatie wordt de angst minder. ‘En ik kan altijd meekijken naar wat er gestuurd word. Zo behoud ik wel een stukje controle. Heel eerlijk? In het begin vond ik dat best spannend hoor. Waarom lukt het mij zelf niet? Maar dan kom je ook tot het besef dat iedereen zijn sterktes en zwaktes heeft.’ Daar kan ik het alleen maar eens zijn. Structuren aanbrengen kan ik meer dan goed. Grafisch vormgeven, daar heb ik echt geen kaas van gegeten.

Doe het op je eigen manier

Inmiddels kan Sabine wel zeggen dat ze een bepaalde werkwijze gevonden heeft. Bewust kiezen voor bepaalde omgevingsgeluiden en het werken in blokken helpt om minder snel afgeleid te worden. Daarnaast werkt ze nu ook met Trello. ‘Ik heb dat heel lang een ding gevonden. Ik zag de meerwaarde niet, omdat ik niet zag hoe ik dit voor mij kon inzetten. Jij hebt mij daar ondermeer mee geholpen.’ Inmiddels is Trello voor Sabine een van de tools waar ze altijd op terug kan vallen. ‘En hoewel dit een beetje een preek voor eigen parochie is, is jouw planner ook heel fijn. Doordat je de kolommen op meerdere manieren kunt indelen past de planner zich aan.’ Sabine vindt het heel belangrijk dat een planning zich aansluit aan jou. ‘Andersom werkt niet. Als ik gewend ben om in een ronde bak te zwemmen en je dwingt mij ineens in een vierkante bak brengt dat onrust.’ Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hiermee eens ben. Dit is namelijk precies de gedachtegang. Samen kijk je naar wat voor jou werkt. ‘Die samen doe je niet alleen, kwam inderdaad ook binnen. Hij klopt hier,’ zegt Sabine.

Als in de chat de vraag gesteld wordt wat de grootste overwinning is geweest sinds ze ondernemer is geworden, moet Sabine even nadenken. ‘Ik heb heel erg geleerd dat ik het volgens mijn eigen planning mag doen zonder dat het gelijk een complete chaos wordt. Dat ik ook met kleine dingen veel kan doen en een planning kan maken. Ook met mijn klanten zonder dat ik in een vast stramien kom. Hoeveel goudvissen er ook zijn, mij lukt het wel. Zolang ik maar vast kan houden aan mijn manier van structuur en planning.’

Sabine’s tip voor jou

Het ligt ook in de lijn met de tip die Sabine wilt geven. ‘Vraag hulp als je er niet uitkomt in je structuur of communicatie. Je hoeft wat dat aan gaat niet alles zelf te kunnen doen. Zou er alleen wel voor dat de mensen met wie je gaat samenwerken mee kunnen in jouw filosofie. ‘Ze moeten je niet ineens iets gaan opleggen.’

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Sabine? In elke even week is er een Instagram live waar iemand zijn of haar verhaal verteld over planningen, structuur en overzicht. Deze kun je later ook teruglezen op de blog van Get it together. Wil jij zelf je verhalen vertellen. Laat je gegevens dan achter door dit contactformulier in te vullen.

*In dit artikel is gebruikt gemaakt van affiliatiemarketing. De betekent dat wanneer je een van de links gebruikt en een aankoop dit ik een klein percentage van de opbrengst krijg.