Wat als je dubbel ziet?

Afgelopen maandag verteld ik op Instagram dat ik sinds kort weer dubbel zie. Nu is het natuurlijk niet meer dan logisch dat dit vragen oproept. Een blog met meer uitleg over wat er nu precies aan de hand is, wat misschien de oplossing kan zijn en wat dit voor de periode ertussen betekent.

Hoe kun je dubbel zien?

Laat ik eerst dit fenomeen uitleggen. In mijn eerdere blog Plannen werd mijn redmiddel vertelde ik over het ongeluk wat ik in 2005 kreeg. Lees dat artikel gerust om meer over mijn ongeluk te weten. Een van de gevolgen van dit ongeluk was een oogspierverlamming. Dit is ontstaan door een kleine bloeding bij mijn zesde hersenzenuw. Deze zenuw stuurt je oogspieren aan.

Het duurde even voordat de artsen snapte wat er aan de hand was, niet zo gek natuurlijk, hoe leg je uit dat je alles keer twee ziet met zoveel dat er gebeurd. De eerste twee jaar zag ik volledig dubbel. door ogen afwisselend af te plakken en later behulp van een prismabril werden de beelden voor mij enkel gemaakt. Na ongeveer drie jaar werd het dubbelzien minder en zag ik alleen dubbel als ik naar rechts of naar beneden keek.

Uiteindelijk drie keer opereren

In de vijf jaar die ik dubbelzag was ik ook in behandeling bij een oogarts. Deze kon mijn prismabril afstellen en zorgen dat mijn zicht zo optimaal mogelijk was. In de tussenperiode ben ik ook naar het VU geweest om te kijken of opereren een optie was. Aangezien ik in de pubertijd zat wilde ze daar niet aan beginnen. Wellicht dat het zichzelf zou oplossen. Na opnieuw twijfels of opereren misschien toch een optie was werd ik in 2010 doorverwezen na de afdeling oogheelkunde in UMC Utrecht.

Daar kreeg ik te horen dat ik allang geopereerd had kunnen worden en zo geschiedde. De eerste operatie was in juni 2010 net na mijn eindexamens van de MAVO. Ik zal niet teveel in details treden, maar aan je ogen geopereerd worden is geen pretje. De eerste keer werd ik aan allebei mijn ogen geopereerd en gelukkig gebeurde dit onder algehele narcose. Na de operatie is het een kwestie van rust houden en niet in je ogen wrijven vanwege de hechtingen. Na drie maanden wisten de specialist het resultaat. In totaal werd ik drie keer geopereerd voordat het gewenste resultaat er was.

Een jaar in cyclus

Ik ben uiteindelijk bijna een jaar met de operaties bezig geweest. Tussendoor haalde ik mijn achterstanden in op school en als qua school alles weer een beetje normaal liep, kwam er een nieuwe operatie. Maar waar je mee begint, maak je af. Uiteindelijk gingen we na de derde operatie eerder terug naar het ziekenhuis, want ik dacht dat er iets niet klopte. Uit de controle bleek toen dat ik net zo goed kon zien als ieder ander. Alleen na vijf jaar was ik dit niet meer gewend en moest ik wennen aan ‘normaal zien’. Tot afgelopen vrijdag.

Huidige situatie

Ik zie op dit moment als ik naar rechts kijk twee beelden. De huisarts heeft mij direct doorverwezen naar de oogarts en deze stelde dat het weer terug was. Wat de oorzaak hiervan is, weten we nu nog niet precies. Daarvoor moet ik wachten op de afspraak bij de specialist in het UMC Utrecht. Naast dat ik dus gedeeltelijk dubbel zie, zie ik ook geen diepte meer. Gelukkig ken ik, hoe confronterend ook, alle trucjes nog en pas ik deze weer toe.

De hele situatie is onzeker en spannend. Naast al het verdriet wat er is, heb ik ook het vertrouwen dat het goed komt. Wat de oplossing ook gaat zijn. Tot die tijd zal ik rekening moeten houden met extra vermoeidheid. Dubbelzien kost namelijk veel energie. Ik zal je binnenkort vertellen hoe ik dit in mijn planning doe. Voor nu hoop ik je helemaal op de hoogte te hebben gebracht. En mocht je vragen hebben, schroom niet om een berichtje te sturen!